Voor ouders

Voor ouders

Bomen en bos…..

Het aantal studies waaruit je kan kiezen is de afgelopen decennia enorm toegenomen. Van de ene kant is dat fijn, maar van de andere kant levert dat ook studiekeuzestress op. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Niet alleen voor jouw zoon of dochter maar ook voor jullie als ouder(s) als je ze wilt ondersteunen. 

Als ouder wil je natuurlijk heel graag helpen als het gaat om de studiekeuze van je zoon of dochter, maar dat werkt ook nog wel eens averechts. Vaak willen zij niet gepusht worden en al helemaal niet in een richting die jij misschien als ouder hebt bedacht. Het studiekeuze programma van Het Leerhuys kan zoon- of dochterlief helpen met het maken van een bewuste studiekeuze. 

Begin op tijd met de oriëntatie

Het is wel verstandig je zoon/dochter te vertellen dat het voorlaatste middelbare schooljaar (3 vmbo, 4 havo of 5 vwo) een goed startpunt is om al met de studiekeuze aan de slag te gaan. Dan is er ruim genoeg tijd om voldoende informatie te verzamelen en open dagen te bezoeken. Hoe eerder ze beginnen, hoe beter ze zijn voorbereid! 

Voor de meeste MBO-opleidingen moet je je per 1 april inschrijven, terwijl HBO en WO doorgaans 1 mei als deadline hanteren. Uitzonderingen hierop zijn numerus fixus studies en andere opleidingen met aanvullende eisen zoals bijvoorbeeld de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) of het conservatorium. Hier kan de deadline al in januari zijn. Hou hier rekening mee, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan.

 

De wereld vergaat niet bij een verkeerde keuze

Hoe je het ook went of keert, een studiekeuze bepaalt (gelukkig maar) niet de rest van je leven. Er zijn zoveel mensen die uiteindelijk niet werkzaam zijn in wat ze hebben gestudeerd. En een verkeerde studiekeuze levert vaak ook wel weer andere inzichten op die van pas komen in het leven.

Jong Talentenspel goed hulpmiddel

Maar goed, om je zoon of dochter bewust te maken van de studie die het beste bij hem of haar past, is het Jong Talentenspel een prachtig hulpmiddel. Samen bewandelen we de zoektocht naar alle talenten die hij of zij in zich heeft. Er zijn altijd een aantal talenten waarmee je zoon of dochter iets ‘wil’ in de wereld, waar ze blij van worden. Met die talenten in het achterhoofd gaan we op zoek naar een bijpassende studie. Kortom, een ontdekkingsreis die motiveert om de studie vol enthousiasme te starten!

Meer weten? Neem hier contact met mij op

HET LEERHUYS

INFO
  • Huighenslaan 6
  • 6824 JG Arnhem
  • T 06-27088357
  • KvK Arnhem 70686734